Špenát bez smetany nebo mléka
Proč se přidává ke špenátu smetana nebo mléko? Co kdybych jej dala dětem jako listy bez mléčného výrobku?
Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:
Důvodem je obsah kyseliny šťavelové ve špenátu, která tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý a tím se narušuje v těle hospodaření s vápníkem. Obsah kyseliny lze snížit blanšírováním a odstraněním použité vody. Mléko slouží k neutralizaci kyseliny šťavelové, proto je vhodné ho při jeho přípravě přidat, aby strava obsahovala dostatek vápníku. Pochopitelně lze špenát podat i bez použití mléka. Vždy záleží na množství a frekvenci konzumace. Muselo by se jednat o nadměrné a časté dávky, abychom je považovali za rizikové.
Předchozí článek:
Zařazení ryb do jídelníčku
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Těhotenská kalkulačka
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!