Co pomáhá při průjmu?
Kojené děti mívají stolici častěji, je řidší a nakysle páchnoucí. S postupným zařazováním potravin do stravy dochází ke změně četnosti a složení stolice.
Nejčastější příčinou průjmového onemocnění je přítomnost bakterií, které se do stravy dítěte dostanou z potravin nebo špatnou hygienou při vaření.
Dítě ztrácí tekutiny, ubývá na hmotnosti a může dojít k narušení rovnováhy minerálních látek v těle.
Co dělat při průjmu?
Vždy je důležité kontaktovat lékaře! Při průjmech je důležité udržet správné zavodnění organismu. Denní příjem (v 9 měsících) by měl být kolem 600 – 800 ml, podle hmotnosti dítěte. V případě nutnosti lze použít rehydratační roztok (Kulíšek), který je běžně k zakoupení v lékárně.
Jak ovlivnit lehký průjem?
Při lehkém průjmu je dobré podat rýžový odvar s mrkví. Při průjmu je nezbytné zvýšit příjem pektinu. Proto na střevo zklidňujícím účinkem působí uvařená prolisovaná mrkev s rýží, šťáva z mrkve, banány, jemně nastrouhané a tepelně upravené jablko, meruňkové, broskvové pyré. Včasným a postupným podáváním lehce stravitelných potravin se dosáhne rychlejšího zotavení střevní sliznice. U dětí krmených umělou výživou je vhodné mléko ředit mrkvovým či rýžovým odvarem. Strava je schopna průjem vyvolat, zkomplikovat, ale i vyléčit. V léčbě průjmu z pohledu výživy je obecně nejdůležitější nepřestat jíst. Pověra, že je třeba střeva „nechat odpočinout“, je již překonána, stejně tak jako je opuštěn systém vědeckého hladovění spočívajícího v podávání čajů. I přes počáteční potíže je důležité varovat před ponecháním dětí s průjmem bez potravy.
- Pokud je dítě kojeno, má kojení samo o sobě preventivně-terapeutický význam. Mateřské mléko svým složením působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje bakteriální mikroflóru.
- Dětem na umělé mléčné výživě má být mléko připravováno pokud možno do rýžového odvaru.
- U starších dětí je důležité podávat husté tekutiny obsahující hodně škrobu – polévky, kaše z rýže, kukuřice, brambor, mrkve, čočky (červené), případně kuřecího masa.
Které potraviny průjem zhoršují?
Mezi potraviny zhoršující průjem patří – mléko, nadýmavé potraviny (např. fazole, zelí, kynutá těsta), potraviny obsahující nestravitelné zbytky – slupky, semínka, vláknina, mák, ořechy, zelenina, celozrnné obiloviny, čiré polévkové vývary, přeslazené tekutiny.
V realimentaci je výhodné zařadit probiotické kultury, které pozitivně působí na navození optimálního prostředí ve střevě.
Inzerce
Následující článek:

Co pomáhá při zácpě?
Zajímavé články z oddílu Co pomáhá při průjmu?
- Všechny články
- Nejčtenější články
- Nejnovější články

Recepty při průjmu
Příprava 10% rýžového odvaru160 g rýže1 litr vodyPříprava mrkvové šťávyMrkev nastrouháme – nejlépe na skleněném struhadle, v případě potřeby přidáme m...
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
Související recepty
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
16 %
10 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
59 %
37 hlasů
17 %
11 hlasů
Celkem hlasovalo 63 unikátních návštěvníků